El vigilant d’horitzons i Partida a la llibreria Serret de Vall-de-roures

Presentació Serret

Dissabte 1 de novembre ens apleguem amb l’escriptor d’Aldover Valer Gisbert a la llibreria Serret de Vall-de-roures a presentar sengles llibres d’Aeditors: Partida i El vigilant d’horitzons. No hi fa res que siga el dia de Tots Sants. Si de cas, proporciona a la presentació dels dos llibres l’aura inquietant de la representació dels universos de ficció que descansen en el mite, en l’universal imaginari, ja siga de la memòria o de la fantasia, allò inesborrable que captiva la sensibilitat humana. Hi fa més que el dia siga rúfol, per bé que vaja aclarint-se després de la tempesta dels dies anteriors. A Torremiró encara queden raconades nevades i el paisatge de la vall del Tastavins refulgeix de colors matisats en aquest matí sense ombres.

El llibreter Octavi Serret ens mostra el programa de presentacions que té preparat per al mes de novembre. Cada dissabte, un o dos llibres nous, d’autors propers o relacionats amb el Matarranya. Acaba de publicar Madera de blog, amb nou relats en castellà apareguts amb anterioritat en el seu bloc, signats per autors vinculats d’una manera o altra a l’entorn matarranyenc; ja va per la segona edició el llibre de fotografies Els Ports, amb textos en català, castellà i anglès i imatges impagables de la natura i la vida de les comarques que conflueixen en aquest espai formidable que es el massís dels Ports.

Mentrestant, el públic aflueix a la llibreria i es deixa agombolar pel saber fer del llibreter. Se succeeixen les signatures de llibres i les fotografies i hi ha lloc per conversar amb l’autor d’Aldover sobre la marxa de l’edició dels llibres respectius. Aquest és el primer llibre de Valer Gisbert i em comprometo amb ell a fer-li’n una crítica aquí mateix quan el tinga llegit. També l’animo a assistir a les III Jornades de les Lletres Ebrenques que tindran lloc a partir de demà dijous 6 i fins a dissabte 8 a la biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta.

Al final, acabo parlant amb 0ctavi sobre la seua dedicació cultural i el moment actual de la cultura al Matarranya. És una persona de conviccions clares sobre la cultura i més coses de la nostra terra, que sap perfectament per on ha d’anar per viure del que fa. La seua definició és d’una lucidesa encomanadissa. Diu: el Matarranya és una illa i així estem; la cultura que es fa al Matarranya és en llengua catalana i hi ha una dissociació no verbalitzada i això no obstant evident entre aquesta cultura i les institucions del territori. Penso això deu ser la Franja de Ponent, i deixo aquesta reflexió per a un altre moment.

Siga com siga, avui aquesta llibreria de Vall-de-roures és un focus d’irradiació cultural que contribueix a teixir la xarxa del circuit cultural i literari ebrenc, una cultura literària emergent que anem fent entre tots.

2 pensaments sobre “El vigilant d’horitzons i Partida a la llibreria Serret de Vall-de-roures

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s