Rossinyols

L’estiu astronòmic encara no s’ha acabat i ja s’han començat a notar els primers canvisen la meteorologia. Setembre és un mes de transició i això es nota també a taula, a la cuina i al mercat. Encara que siga a preus prohibitius, ja es poden trobar els primers bolets de la temporada. Els de la família dels rossinyols són dels més primerencs, ja que de fet se’n poden trobar durant l’estiu. Dins d’aquest grup de bolets, la guia Caçadors de bolets, que és la que tinc a mà, hi aplega els rossinyols mateixos, els camagrocs i les trompetes. Tots tres bolets són d’un gust i una textura espectaculars.

Per les característiques de la carn, que no es cuca i absorbeix molt els sabors dels ingredients amb què es cuina, el rossinyol i les altres variants són una mena de bolets molt apreciats. Això no obstant, en aquesta època de l’any, quan tot just es comença a presentir l’arribada de la temporada, el millor és tastar-los en solitari, per recuperar la memòria gustativa i percebre una de les principals sensacions de la tardor.

Hi ha maneres molt senzilles de cuinar no pas els rossinyols, sinó la majoria de bolets. Això no obstant, per la grandària i la consistència, diria que hi ha una diferència considerable entre els rossinyols i els seus parents els camagrocs i les trompetes. Aquestes dues varietats darreres, en ser prou més petites, van millor a la paella quea la graella o al forn. En realitat, el forn és la maneera més simple i gustosa de cuinar els rossinyols i en generals els bolets de mida  mitjana i gran.

Es netegen els bolets passant-los un tovalló de paper, si convé, un pèl humit, i es disposen sencers a la llanda. Se salen i es trinxa all i julivert per damunt dels bolets a gust del consumidor, sense exagerar. S’hi tira un raig d’oli que toque tots els bolets i, amb el forn escalfat a temperatura alta, es posen a cuinar durant uns 20 o 25 minuts. N’hi ha prou perquè els bolets adquirisquen el color daurat i tota la riquesa de matisos del sabor que tenen. Cuinats d’aquesta manera, poden constituir un bon primer plat o, acompanyant-los de carn, generalment a la graella, un segon ja prou potent.

Per als camagrocs i les trompetes, es poden emprar exactament els mateixos ingredients però postas a fregir a la paella. D’acompanyament resulten incomparables.

Anuncis

Un pensament sobre “Rossinyols

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s