Kafka [for beginners]

Un dia a la llibreria Laie del CCCB hi veig aquest llibre. Com que per coses de faena he de dedicar atenció a la cosa del llibre il·lustrat, al llenguatge visual envasat en suport paper, en convivència amb el text, l’acabo comprant. De totes maneres, la raó principal de comprar-lo no és aquesta. El primer que em crida l’atenció és el personatge protagonista. El llibre és com una biografia il·lustrada de Franz Kafka i Kafka forma part dels meus referents literaris. En el passat, també li vaig dedicar atenció. De fet, vaig començar per Kafka en l’ocupació que tinc ara. La cosa era les matamorfosis. Doncs bé: Kafka continua atraient-me encara que passe el temps. En fullejar el llibre, abans de comprar-lo, m’alegra comprovar la intuinció que em genera la portada que l’autor de les il·lustracions és el mateix de The Faboulus Furry Freak Brothers, historietes que llegia fa uns quants anys a Makoki. Es tracta de l’estatunidenc Robert Crumb, i recuperar l’estètica del dibuix de Crumb, en què la ratlla ompli tot l’espai dibuixat, amb aquells personatges estàndards de volums reconexibles, especialment els femenins, em va semblar una oportunitat que no podia deixar passar.

El contingut del llibre és a mig camí del còmic i el llibre il·lsutrat. En alguns passatges predomina aquell, en la majoria, això no obstant, hi ha un text acompanyat d’il·lustracions. És interessant de constatar que el punt de vista adoptat per Crumb aporta elements de Franz Kafka que desconeixia, sobretot en relació a la seua condició de jueu germanòfon a la Praga del tombant de segle XIX al XX. Es tracta d’una dimensió que sol ser més limitada en els estudis literaris sobre la seua figura, o és que simplement no m’hi havia fixat. Històries com al del Golem, llegenda jueva del gueto de Praga que Kafka havia de conèixer forçosament, mai no s’hi havia relacionat. Això de banda, la interpretació via representació dibuixada que Crumb fa del personatge de l’escriptor txec aporta representacions visuals que connecten amb la biografia i amb l’obra literària per oferir-ne un punt de vista diferent i, tanmateix, d’allò més coherent amb la figura de Kafka. Perquè Kafka va ser en vida un escriptor, un artista fora del que era comú a la seua època, i Robert Crumb és el dibuixant per antonomàsia del còmic underground del darrer quart de segle XX. El resultat és una lectura amena i amenitzada per unes il·lustracions fantàstiques, en què es relliga molt bé el caràcter turmentós de l’escriptor amb l’atmosfera carregada dels dibuixos.

Això de banda, va interessar-me la consideració del gènere del llibre, qualificat com a novel·la gràfica, biografia il·lustrada, assaig, etcètera. Sempre resulta tan sols aproximatiu de definir, de qualificar un producte llibresc que se’n surt del que és normal. I tractant-se del biografiat i del dibuixant en qüestió, no podia ser altrament. David Zane, el guionista, aporta el tret col·lectiu, col·laboratiu, que completa aquest caràcter genèricament estrafolari o, senzillament, divergent, del llibre. Per si no n’hi hagués prou, el títol original anglès hi afegeix un matís eloquent: Kafa for beginners. En qualsevol cas, en realitat, el gènere del producte no té cap rellevància a l’hora de llegir-lo, perquè es tracta, en el fons, de gaudir amb la lectura. Una altra cosa és pensar si podria, posem per cas, comercialitzar-se en suport electrònic. De moment, La Cúpula, que és qui edita el llibre, no en té en el seu catàleg en línia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s