Un pont sobre el meridià

Ja és al carrer Un pont sobre el meridià, recull de tretze relats d’escriptors integrants d’El Pont Cooperativa de Lletres. El llibre l’edita Onada, de Benicarló i hi he participat amb un relat i la coordinació de l recull. El resultat és un volum d’unes 170 pàgines amb narracions contemporànies ambientades a les terres valencianes del meridià de Greenwich. A mode d’avançament i aproximació al que després es trobarà el lector o lectora, reprodueixo a continuació el prefaci

COOPERATIVA DE LA CREATIVITAT

El llibre que teniu a les mans és un recull que aplega narracions de tretze escriptors de les comarques de Castelló. Es tracta d’uns relats breus ambientats en el territori i la societat a què pertany aquest grup d’escriptors. Per tant, el públic lector hi pot trobar unes històries que toquen de prop el temps i els humans que coneix de primera mà. I en la diversitat dels relats trobarà el moment per reconèixer-s’hi, siga habitant o no del territori esmentat.

Els autors participants pertanyen a l’associació El Pont Cooperativa de Lletres, que aplega escriptors i escriptores en llengua catalana del nord valencià. El Pont va constituir-se al 2011 amb la finalitat d’agrupar esforços i salvar obstacles per fer visible a la societat l’existència d’uns escriptors que produeixen una obra artística perfectament homologable moltes vegades ignorada per la societat en què viuen; i per projectar l’activitat cultural literària tant pobles endins com fora dels límits socials i comunicatius de les comarques de Castelló. Perquè l’ideal d’El Pont és unir per afermar vincles.

L’aparició d’aquest llibre està íntimament unida a la ràpida consolidació d’El Pont. El 17 d’abril de 2010 el qui subscriu va anar a Benicarló a intervenir en una taula rodona sobre Vicent Andrés Estellés amb escriptors benicarlandos entre els quals hi havia Josep Manuel San Abdón i va sentir a parlar d’un projecte per crear una associació d’escriptors. El 25 de setembre següent, va tenir lloc la primera assemblea a la seu de la Fundació Carles Salvador, a Benassal. En aqueixa reunió, a l’hora dels suggeriments, vaig proposar la idea de publicar un llibre col·lectiu de narracions, un procediment per visualitzar l’existència d’El Pont com a grup actiu en el panorama literari del seu àmbit d’actuació. El 9 d’abril de 2011, l’associació va fer la primera reunió oficial a Morella, en el marc de la I Trobada Literària El Pont. En aquesta reunió, Josep Manuel San Abdón va fer saber que l’editorial Onada, de Benicarló, estava en disposició de fer realitat el projecte, de manera que l’associació va fer seua la idea i vaig quedar encarregat d’impulsar-la. Ben bé un any després s’ha acabat convertint en realitat. Entremig, hi ha hagut converses telefòniques amb els responsables de l’editorial; la definició de les característiques que havia de tenir el llibre, quant a gènere i contingut temàtic; la convocatòria d’aportació d’originals, el temps per a la creativitat, la lectura d’originals, les correccions i la provisió de tots els altres detalls que fan al cas en l’eixida al mercat d’una publicació literària.

Una de les primeres característiques a definir va ser el títol. Un pont sobre el meridià fa referència, d’una part, al nom de l’associació en el si de la qual s’ha creat l’obra. De l’altra, l’al·lusió al meridià zero o meridià de Greenwich constitueix una referència geogràfica autocentrada a l’àmbit d’actuació de l’associació, sense més implicacions derivades de les denominacions a l’ús. Prou abstracta i, alhora, exactament concreta per fixar un espai per a la imaginació creativa. Un espai humà, sobretot, que marca un lloc en el món.

Pel que fa als relats, va demanar-se als participants que se centressen a retratar la societat actual de les nostres comarques a la llum de les transformacions dels darrers temps, sense més concrecions. En conseqüència qui els llegisca hi trobarà els conflictes de la societat que vivim, propis del segle XXI, tal com es viuen a la nostra terra.

Pel que fa als autors i l’autora que hi aporten textos, podem dir que conformen una mostra ben il·lustrativa del panorama de la nostra narrativa actual. Hi ha autors que han publicat poc en el format convencional del llibre i altres que tenen una trajectòria llarga i reconeguda de publicacions; n’hi ha que vénen de la poesia, de l’articulisme, del periodisme, dels estudis acadèmics o de la publicació en línia, i també narradors amb obres consagrades i un palmarès de premis consolidat. Alguns són molt coneguts, en els termes en què això es pot dir de la nostra literatura; altres són valors en alça, amb una trajectòria en marxa. Un espectre de sensibilitats creatives viu i en evolució, com correspon a una cultura activa.

El resultat és un conjunt d’històries que enfoquen des de diferents punts de vista la nostra societat actual i en proporcionen una visió contemporània, crítica, plural i estèticament posada al dia. Lluny de tòpics i convencionalismes, les històries d’Un pont sobre el meridià donen a conèixer i alhora aprofundeixen en les interioritats de la societat que vivim, la que el públic lector coneix i viu a dia d’avui.

Amb aquest llibre El Pont Cooperativa de Lletres inicia una trajectòria de creativitat i de publicacions que esperem que esdevinga fructífera i revertisca en la consolidació i l’expansió de la cultura literària de la nostra terra. Si aquesta primera passa serveix per aconseguir aquest objectiu, ens en podrem donar per satisfets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s