La Tercera Illa

Massa sovint,  s’obliden els contorns dels Països Catalans a l’hora de parlar de cultura i literatura en llengua catalana. És clar que, en els paràmetres actuals de la globalització, potser alguns esquemes clàssics, assentats en criteris geogràfics o geopolítics, han estat sobrepassats pels fluxos d’informació generats no pas per allò que tal vegada idílicament hom anomenava societat del coneixement, sinó més prompte pel que avui solem anomenar xarxes socials per simplificar. Això no trau que la contumàcia del negacionisme que persegueix ara com fa tant de temps l’anihilació de segons quins grups nacionals, s’encomane a qui se suposa que ho hauria de tenir en compte. En qualsevol cas, la pervivència atzarosa de la llengua catalana i doncs del grup nacional que aquesta llengua diferencia dels altres al llarg de l’època contemporània ha donat lloc al fenomen de l’Alguer catalanoparlant, una realitat que a hores d’ara segurament tan sols compta per al pancatalanisme cultural que continua militant en la vella idea fusteriana dels Països Catalans. Vet-ho aquí.

Joan-Elies Adell, l’editorial Saldonar i l’algueresisme van donar a llum el 2013 La Tercera Illa, una antologia poètica dels poetes algueresos contemporanis. El subtítol resa “Poesia catalana de l’Alguer (1945-2013)”. Vaig assistir a la presentació del llibre a Barcelona, el 9 de maig de 2013, a la sala Caritat de la Biblioteca de Catalunya, que va ser apadrinada per Laura Borràs, aleshores directora de la Institució de les Lletres Catalanes, una de les escasses institucions públiques que té en compte els contorns que hem assenyalat. En aquella presentació, a més de l’antòleg, l’editor Francesc Lluch i la susdita Laura Borràs, hi havia el poeta Antoni Coronzu, un dels antologats, alguerès establit a Torí, que justament val com a exemple de la deslocalització que apuntàvem en relació a la cultura catalana de la mundialització. Recordo l’acte com un èxit rotund, que va obrir la porta a altres presentacions en molts altres llocs.

El llibre conté una introducció de l’antòleg, que també és poeta, poemes de mostra dels vint poetes algueresos contemporanis més representatius, i un estudi final del mateix Adell, que porta l’encapçalament “La tercera illa: La fascinació d’una literatura menor”, en què s’explica el sentit del títol de l’antologia, la triple insularitat de la poesia algueresa: respecte de la mateixa societat algueresa, de l’Alguer respecte de Sardenya i de la ciutat catalana de Sardenya respecte de la resta dels Països Catalans. Pel que fa als poetes, l’antologia s’inicia amb Rafael Catardi, la personalitat poètica algueresa clàssica, ben bé el patriarca de les lletres alguereses modernes, i passa, entre altres, per noms de ressonàncies culturals com Francesc Manunta i Rafael Caria, per la veu entranyable d’Antoni Canu, del mateix Antoni Coronzu o de Franca Masu, la cantant que ha projectat la realitat lingüística catalana de l’Alguer  més enllà de la seua insularitat, per no dir isolament. El contacte cultural entre l’Alguer i la resta de terres de llengua catalana és potser més continuat que no pot semblar al punt de vista sempre prou despistat de l’usuari normal i corrent de la llengua, i fins i tot dels cenacles que es pensen que la llengua que parlen és l’estàndard vàlid a tot arreu. Una altra cosa és la visibilitat, la vigència, que aquests contactes tenen en la vida cultural que s’expressa en català. Doncs aquest recorregut per més de mig segle de poesia ens mostra que la creativitat algueresa orientada a cantar un món local entranyable, un paisatge natural i humà molt definit, té concomitàncies amb corrents poètics que s’han reproduït en altres territoris catalanoparlants. Apuntem-hi aquestes ressonàncies temàtiques de l’Escola Mallorquina, si més no. I també ha evolucionat cap a veus clarament personals, pròpies d’un panorama literari que s’ha anat renovant amb el temps fins a incorporar elements experimentals de caire avantguardista en veus poètiques com la d’Antoni Arca. El fenomen de la veu de Franca Masu, que pren la forma cantada de la poesia, és un bon motiu per a l’optimisme. Tot plegat, fa veure un panorama no tan i tan diferent de la resta de la poesia catalana, que no es tindria per marginal si no fos pels prejudicis que no ens deixen veure més enllà. En aquest sentit, resulta imprescindible per a qui tinga interès a conèixer el lloc de l’Alguer en el conjunt de la poesia catalana i, per extensió, dels Països Catalans, l’estudi d’Adell, de qui personalment podria tenir la temptació de no explicar res per la coneixença directa que en tinc.

Vam coincidir en uns ja llunyans premis Alambor de 1996 a Benicarló, a on vaig anar a presentar Cròniques perdudes, la meua primera publicació. Crec recordar que aquell any ell hi va obtenir el premi de poesia, que li havia d’obrir la trajectòria creativa en el camp del vers. Més endavant, vam tornar a trobar-nos a Morella, en un d’aquells cursos que organitzava el professor Lluís Messeguer quan els temps encara no s’havien emportat aquelles bones intencions primeres de regeneració lingüística i cultural. Jo hi anava com a estudiant de la UOC i ell hi impartia una sessió sobre “La música popular com a símptoma de la complexitat contemporània“. Vaig demanar-li reproduir el text que havia escrit en aquest sentit per publicar-lo al número 3 de la revista tossal i de fet encara pot consultar-se en línia. Més endavant, La seua trajectòria professional va portar-lo a la representació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer, on viu actualment. Així doncs, maneja informació de primera mà i té un contacte directe amb la mate`ria que tracta. La lectura de “La tercera illa: la fascinació d’una literatura menor” és de lectura obligada per a qui es vulga formar una visió fonamentada de la poesia catalana.

Evidentment, per als amants de l’Alguer, l’antologia La tercera illa és un llibre impagable i també ho hauria de ser per a qui vulga conèixer què són els Països Catalans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s