Ruta literària de ‘La Vall del Miracle’

Dins de l’Estiu Literari al Maestrat, que organitza l’associació Maestrat Viu, aquest juliol de 2019 hem tornat a portar a terme una ruta literària sobre un dels llibres de l’escriptor Armando Vericat, La Vall del Miracle. L’itinerari pels espais reals en què té lloc la ficció novel·lesca ens ha permès prendre contacte amb els textos de la primera novel·la de l’escriptor, a qui van valer el premi de novel·la Ribera d’Ebre de 2009.

Per fer la ruta, vam comptar amb el guiatge de Montserrat Vericat. Ella va idear-la ara fa un temps, després de fixar en l’article “L’obra literària d’Armando Vericat Climent” (Empelt, núm. 1) els coneixements que en aquell moment teníem sobre l’escriptor, que va faltar el 2013. El contingut de l’article va ser donat a conèixer en la trobada literària de l’Estiu Literari al Maestrat de 2017, primera edició d’aquesta proposta cultural de Maestrat Viu, que va tenir lloc a Traiguera.

En bona mesura, l’existència mateixa de l’Estiu Literari al Maestrat respon a aquestes circumstàncies de la trajectòria vital d’Armando, ja que el seu traspàs donava peu a la possibilitat que la seua creació literària, com sol passar en la gran majoria de casos, passés a formar part d’un passat que sol oblidar-se a la primera de canvi, sobretot tractant-se de l’obra literària d’un escriptor jove. Caldria fer èmfasi que, a més, el fet de no formar part dels canals de comunicació en què solen circular els productes culturals, encara més si es tracta de literatura en llengua catalana, donava peu a l’abandonament que en altres èpoques s’ha emparat de les nostres manifestacions culturals, vull dir de les manifestacions culturals homologables al que es pot compartir traspassant llengües i cultures. Això no obstant, des del convenciment que allò que no fem per nosaltres mateix no vindrà ningú a fer-nos-ho, calia crear les condicions idònies per donar a conèixer estudis com el de Montserrat Vericat, per mitjà d’actes culturals apropiats, trobant les persones adequades per portar-los a terme i generant una dinàmica virtuosa de pogués guanyar al pas del temps.

Ja al 2013, amb la col·laboració de Pilar Vidal, de Benassal, el mateix autor havia dissenyat i portat a terme per primera vegada la ruta literària de La maledicció del Groc, la seua segona novel·la publicada, que transcorre pels paisatges més emblemàtics de la població de la Font d’en Segures. Justament vam repetir-la el 2017 dins de la primera edició de l’Estiu Literari. Estem parlant, doncs, d’una pràctica cultural que comença a ser persistent en el temps i que, en conseqüència va obtenint alguns fruits. Les notícies de la realització d’aquestes rutes per part d’instituts de la comarca posa dues coses en vidència: l’encert en la proposta i el fet que les novel·les d’Armando Vericat tenen penetració en el sistema educatiu de la comarca. Que tenen un paper en l’educació del gust literari dels jóvens del Maestrat i que alhora serveixen per donar a conèixer uns referents culturals, els referents culturals propis, i l’entorn de la comarca. Aquesta és la dinàmica a què fem referència.

En aquest punt, convé assenyalar que la creació dels premis escolars de Traiguera que porten el nom de l’escriptor, instituïts a iniciativa del Centre Cultural Traiguerí i amb el ple suport de l’Ajuntament, són una plataforma ideal per a la creativitat literària i artística dels infants de Traiguera, que tenen ocasió de fer els seus primers passos per la sendera que Armando Vericat va obrir. Quina millor manera de fer-ne memòria?

La Sala de la Vila, seu de l’Ajuntament actual, els prigons del camí, la Font de la Salut, amb el seu entorn arquitectònic, les pintures barroques, els lledoners, el corral del Pasqualino, i altres entorns del poble com la font de sant Vicent conformen uns escenaris per acollir la recreació del miracle de Pere Combes, una anècdota miraculosa que Jaume Prades va recollir en el llibre Historia de la adoración y uso de las santas imagenes y de la imagen de la Fuente de la Salud, de 1597. Podríem referir-nos a la relació de l’obra literària d’Armando Vericat amb els referents històrics i culturals del Maestrat i arribaríem a la conclusió que la seua creativitat literària, després de tot, porta a terme una renovació, una reinterpretació de la tradició cultural i de la memòria històrica del Maestrat. Un tast d’això és el que ofereix la ruta literària de La Vall del miracle.

Imatges de la ruta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s