Alfred Giner Sorolla. La passió i la lucidesa

Val a dir que el llibre té un origen relacionat amb la revista Empelt. Amàlia Roig va participar en la primera edició de l’Estiu Literari al Maestrat, el 2017. A la trobada literària del Maestrat, a Traiguera, va presentar la comunicació “Alfred Giner Sorolla, el poeta de la platja”. Més endavant, per desig exprés de l’autora, la comunicació no es va incloure en el primer número d’Empelt, ja que estava escrivint més sobre l’autor i hi volia integrar aquest material en el que acabés eixint-ne. El resultat va ser sorprenentment virtuós, ja que l’encàrrec d’una comunicació per a una jornada d’estudi de les lletres del Maestrat va acabar convertint-se en un dels premis literaris de més anomenada que tenim al Maestrat i, doncs, va servir per projectar la figura de l’autora i també per recuperar, per actualitzar, la figura de la persona biografiada, el científic i escriptor Alfred Giner Sorolla (Vinaròs 1919-2005) i divulgar-la. Aquest darrer aspecte no és d’importància menor en allò que pertoca a la cultura del Maestrat, ja que la cultura comarcal disposa de referents moderns, com és el cas, que necessiten aproximacions com la present per anar consolidant-se i fornint un imaginari referencial propi. Alfred Giner Sorolla va morir el 2005 i a poc a poc s’allunya en el temps malgrat que el seu missatge, no tan sols literari, el situen com un valencià universal, una persona i una obra que hauria de ser de referència obligada per a la construcció de la cultura valenciana actual i futura. I evidentment això comporta també un lloc en la cultura literària d’expressió catalana. És clar que els darrers anys de la vida de Giner Sorolla, tal com queda ben reflectit al capítol final, van coincidir amb una etapa política en què justament tot allò que representava la seua figura era intencionadament menystingut. Els temps immediatament posteriors han operat la dinàmica habitual de sotmetre a l’oblit la persona i l’obra, malgrat l’edició de llibres com Arran de mar (Onada, 2005), que recull els escrits periodístics publicats als anys 90 del segle passat al setmanari El Temps. Tot això, unit a les dificultats d’edició i de transmissió d’una obra literària poc convencional, havien fet que l’homenot Giner Sorolla s’esvaís ràpidament d’un horitzó cultural que ara aquesta biografia rescata per a la divulgació i per a la cultura pròpia del Maestrat.

La brevetat dels capítols, l’ordenació cronològica i una feina de documentació en què Amàlia Roig va reunir tot allò reunible a l’hora d’escriure, inclosos els testimonis de primera mà, que introdueixen la dimensió humana més immediata del biografiat, fan del llibre una lectura assequible al lector interessat en la matèria i encara al profà que vulga apropar-se a conèixer l’escriptor i el científic en la seua dimensió humana. Giner Sorolla va ser l’exemple nostrat de la fuga de cervells que va tenir lloc durant el franquisme. Un personatge incòmode per a la dictadura i per als seus hereus polítics. Un lliurepensador al país de les processons. Un científic de rang internacional, capdavanter en la recerca sobre el càncer, contribuidor nat al progrés de la medicina; al país de l’exaltació de la ignorància i l’obscurantisme. Finalment, un catalanista convençut al país de les ofrenes gratuïtes. Científic i escriptor. Farmacòleg i poeta. Racionalista interessat en els secrets de l’univers i home del carrer, concretament de la plaça de la Mera de Vinaròs.

Cal destacar, per acabar, que Amàlia Roig manté en aquest llibre, de fet diferent dels dos anteriors, ja citats, quant a plantejament i objectius, una mateixa intenció estètica a l’hora d’escriure, consistent a literaturitzar la matèria que tracta, a oferir-ne mostra del caire poètic que pot tenir. Lluny de l’aproximació freda a les dades pures i simples, l’autora enfoca l’objecte dels seus escrits des d’un punt de vista humà i des d’una sensibilitat molt personal i alhora molt universal, que transmet una intensitat, una emoció en allò que tracta. En aquest sentit, potser el subtítol del llibre també fa referència a aquest enfocament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s