Conferència a l’església

IMGP1836Sí: el títol sona estrany, però és encertat. Fa uns quants dies vaig fer una conferència en una església. Va ser a Xert (Baix Masestrat) i de la mà de Patronat pro-restauració Església Vella de Xert. Aquesta gent fa 25 anys que es dediquen a la restauració de l’església antiga del poble, que va ser abandonada després de la guerra de 1936-1939 i actualment és a punt d’assolir una completa posada al dia pel que fa al patrimoni arquitectonic i artístic que representa.

Josep Meseguer-Carbó, que és qui lliga caps per organitzar actes culturals relacionats amb aquestes  matèries, va proposar-me ja fa temps de participar-hi. La seua idea és fer passar per la palestra de Xert estudiosos de la cosa local i després editar-ne un llibre amb les actes, de manera que s’acresca el gruix cultural del poble. La idea m’agrada i vaig prestar-m’hi amistosament. Després, segurament per raó de disponibilitat, va tocar-me obrir a mi aquest cicle de conferències, que arriba pràcticament fins a Nadal i que potser resulte un pèl llarg. Però els resultats finals pagaran la pena.

Així que ja em teniu pronunciant una conferència en el “local” del patronat. Vaig preparar uns materials relacionats amb la presència de Xert en fonts historiogràfiques modernes des de l’Atlante español de Bernat Espinalt fins a les darreres publicacions de Vicent Meseguer i vaig fer el recorrgut que les separa. Molt de temps i molts canvis històrics recollits en unes fonts cultes que, amb el pas dels anys, han acabat recollint i coformant allò més conegut i donat per vàlid de la identitat local. També s’ha de dir que la lectura de fragments significatius d’aquesta historiografia en el marc ressonant de l’església els coferia un aire de transcendència, de reverbalització del passat, com si el marc sagrat dotés les paraules d’un valor especial.  Per exemple, el fragment en que Josep Cavanilles refereix la seua arribada a Xert des de Catí, amb una descripció del paisatge fruit de l’observació directa, resulta d’un frescor i d’una proximitat paradigmàtiques per entendre, percebre, el moment en què va escriure’s i l’objecte que tracta. Adquireix valor literari encara que es tracte d’un escrit d’intenció científica. Això mateix pot dir-se de la resta de fonts.

En aquest perilple historiogràfic, crida l’atenció el caràcter dels escrits dedicats a Xert per Vicent Meseguer, que sempre va signar Vicente. Per a aquest canetà, l’horitzó de les moles de Xert i el que hi havia darrere va significar un espai obert a l’aventura i el descobriment personal. Les excursions que hi va fer i els coneixements que va aplegar-ne, des de l’arqueologia fins a la descripció de la cultura material de les formes de vida esvaïdes de la Barcella de la primera meitat del segle XX, representen un element bàsic de la seua formació com a historiador i estudiós del Maestrat. Sovint s’hi refereix amb un llenguatge abrandat, buscant un estil literari que reforce el missatge que vol transmetre, cosa que posa en evidència el component explícitament romàntic de la seua vivència d’estudiós. I també el caràcter estrictament felibre de la seua aproximació al país, en la línia del conservadurisme espanyolista practicada pel Centre d’Estudis del Maestrat, del qual era director de publicacions. En qualsevol cas, la seua intervenció en la configuració dels trets d’identificació culta de Xert és innegable i rica.

Després, el fet ha aparegut en la premsa comarcal, en els termes habituals. Això no obstant, al meu entendre, el que alena en aquest cicle de conferències és d’una vitalitat que sobrepassa la mateixa persistència de la voluntat restauradora d’aquesta colla d’optimistes contumaços que són la gent del patronat de l’Església Vella de Xert. Per a ells han passat 25 anys i potser el seu esforç no es limite únicament a la benemèrita acció de restaurar un edific rònec fins a convertir-lo en una joia arquitectònica. Per molts anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s