Jornada a Cornudella

Dissabte passat 10 de juliol, mentrestant a Barcelona té lloc la manifestació històrica pel lema Som una nació. Nosaltres decidim, ens aviem des del Maestrat cap a Cornudella de Montsant. El nostre país és un retall de terra vora mar, amb una llarga plana litoral i muntanyes que s’encrespen així que hom s’adreça terra endins. Desrés dels enganyadors més o menys provisionals vora ciutat i les revoltes que s’enfilen, fem cap a destinació, on ja ens espera la colla escriptora que hem aplegat a la convocatòria de Jesús Tibau: Cinta Arasa, David Martí, Ignasi Revés, Joan Giné, Jordi Pijoan, Manel Alonso, Pilar Garriga i jo mateix. Ens acull La Renaixença, un teatre de quan els pobles es construïen un teatre per fer-hi una mica de tot, amb aquell sabor de romanticisme del Liceu portat a la ruralia desperta. L’organització hi sap crear l’ambient adient per a una atmosfera artística com és la d’avui.

Fetes les presentacions, invoquem les masses simultànaies de Barcelona i ens embranquem pels territoris de la ficció, la gastronomia i la lírica, reincidim en la història, en la memòria, sacsegem el panorama blaugrana o ens deixem anar de la mà de l’exotisme a Tacugama, mentre el públic s’hi posa bé, com a casa, gaudint de la degustació literària. I homentage al gran Joan Sales: un hometage modest fet de lletra dita, de frases de la seva Incerta glòria, aquell llibre fonamental. En acabat, lectores a la percaça de l’anhel de la lletra, llibres dedicats i intercanvi de cromos. Per si fos poc, obsequi agroalimentari en forma d’ampolles de vi de part de la promoció local marca Celler Cooperatiu.

Jesús Fusté canta amb aquella alegria de cantar, amb aquell ímpetu de la força neta i clara de la poesia entonada. Ben acompanyat, el seu repertori relliga perfectament l’art amb la terra, amb el paisatge, natural i humà, de l’entorn que viu. Aplaudiments per a tanta generositat interpretativa. Jesús Tibau llegeix un seu conte amb fons musical en directe: ficció amenitzada. I al final encara més llibres intercanviats i el CD Lletres d’aigua.

I en plegar, que ja s’ha fet de nit, a sopar al Bassot. Bona taula i bon vi. Sobretaula amb la concurrència: conversa de lliurepensadors embalats, deixant-se anar i a dir-la ben grossa. I més tard encara un cop d’ull al ball a la plaça, encara abans i gràcies que aparegue la coca i el vi un altre cop. I llavors desfer el camí a ser possible sense marrada fins a la via recta de vora mar i quilòmetres en companyia del Botifarra i Biel Majoral una altra vegada fins al Maestrat.

Gràcies, Jesús (Tibau), per l’oportunitat de poder-hi participar i per la collita de llibres:

5 pensaments sobre “Jornada a Cornudella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s